Växer listan med saker som måste göras? Och inget från den listan blir avbockade som klara? Det kommer nya saker som ska göras och ingen prioriterar i vad som behöver bli klart nu eller vid annan tidpunkt? Antalet Post-it lappar med kom ihåg saker ökar. Känns det igen? Det är ingen ovanlig situation. Det som känns som det bara blir vanligare och vanligare.

Ett enkelt, men ack så svårt sätt, är att faktiskt inte ta på sig massa uppgifter, utan säga nej till den som kommer med frågan om man kan göra en ny uppgift. Fråga dig själv ”Vad är det värsta som kan hända om jag säger nej till att göra detta?” Förmodligen är det inget farligt eller konstigt som händer när du säger nej. Du är snarare tydlig med att ”Nej, detta kan jag inte göra om du vill ha ett bra resultat från mig”.

Nu har du fått mindre antal saker du ska göra. Kan du göra något åt detta för att få det gjort? Ja, troligen kan du det. Sätt dig ner och titta på listan. Är det några saker som hänger ihop med varandra? Gruppera dem. Troligen är det som så att när du ändå gör en av dessa, så kan du lika gärna göra de andra i samma grupp, och på det sättet få flera punkter avklarade.

Prioritera tydligt vad som ska vara klart vid vilken tidpunkt. Titta på hur lång tid resp sak kommer att ta. Sätt deadlines, men även när du ska starta med dina uppgifter. Startar du inte i tid, kommer du förmodligen inte att kunna bli färdig i tid heller. Ok, nu har jag hela vecka full, varje minut är inbokad. Kommer jag att fixa detta nu? Tyvärr får jag säga att du nog inte kommer att göra det. Helt plötsligt kommer något som du absolut inte kan säga nej till av någon anledning, där kommer schemat att spricka. Vad kan du göra åt det? Jo, planera in tid varje dag just för de oförutsedda sakerna. Planera in exempelvis bara 6 timmar för att ta hand om dina att-göra-saker och två timmar oförutsedda. Om du skulle få starta tidigare med nästa uppgift, erkänn att det skulle kännas kanon skönt!

Nu ska du hålla dig till din lista med dina start- och sluttidpunkter. Pricka av när de är klara. Sätt gärna upp delmål när lite större uppgifter ska ha nått vid en viss tidpunkt.

Och när du efter en dag har hållit din tidplan, FIRA! Du är värd allt beröm för att du har fixat dina uppgifter. Ta en liten extra lång fika paus på eftermiddagen och njut av hur bra du känner dig. Visst är du värd detta!!!

Lycka Till!

  • Säg nej till nya uppgifter
  • Gruppera likartade uppgifter/områden
  • Prioriera
  • Sätt start och sluttidpunkter
  • Planera in oförutsedda händelser
  • FIRA att du har lyckats med att jobba efter din egna att-göra-lista