Varför tycker vi det krävs kvalitetssäkring av coaching?

Hur skulle du reagera om du beställde tid hos en kiropraktor och det visade sig att personen var massör? Eftersom Kiropraktor är ett Legitimationsyrke behöver du inte oroa dig för att just det ska inträffa, men detta gäller inte alla yrkesgrupper.

Coach är ingen skyddad titel vilket innebär att vem som helst kan kalla sig för coach. Det är ganska tydligt i dag när vi har bantningscoacher, idrottscoacher, Leancoacher, jobbcoacher etc etc. Man kan nog utgå ifrån att dessa ”coacher” jobbar på olika sätt och att man inte får detsamma om man besöker dem.

Vi som arbetar som professionella coacher tycker att därför att det känns angeläget att utbilda oss och certifiera oss för att våra kunder ska få en kvalitetssäkring och därmed veta vad de får när de kommer till oss.

ICF, International Coach Federation, är världens största branschorganisation för professionella coacher med 25 000 medlemmar i 110 länder, se http://icfsverige.se/ och http://www.coachfederation.org/ . ICF:s främsta uppdrag är att kvalitetssäkra coachutbildningar och coacher samt att etablera coaching som en vedertagen profession.

ICF-certifierade coacher är alla välutbildade och har avlagt prover motsvarande kompetenskrav på respektive certifieringsnivå. Kompetenskraven är ganska höga och certifieringsprocessen är gedigen, läs med på http://icfsverige.se/.

ICF-coaching bygger på 11 kärnkompetenser och 25 etiska riktlinjer. Kärnkompetenserna är utarbetade för att den som blir coachad, klienten, ska få ut så mycket som möjligt av sin coaching. Alla ICF-certifierade coacher förbinder sig att följa de etiska riktlinjerna, som är framtagna för att skydda våra klienter från oönskade händelser och situationer.

Vi månar om våra kunder och klienter och vill att de ska få ut mesta möjliga av sin coaching. Därför vill vi slå ett slag för kvalitetssäkrad coaching!

Hälsningar

Mikael och Annica