När du ser frågan så tänker du självklart det är ju vad en coach gör med sitt lag. Men jag tänker på är hur jag får den idrottande att själv se vad den ska fokusera och tänka på. Jag provade detta med min grabb för ca 3 år sedan. Han var då på en squashtävling och hade åkt på för honom tunga förluster i två squash matcher i rad. I pausen efter match två började jag fråga honom om vad han själv anser att han är bra på och vad han är mindre bra på. Vi pratade om olika saker; backhand, forehand, snabb, vara i mitten på plan etc. Efter en liten stund sa han att han inte förstod vad vi pratade om, så vi avslutade med det samtalet.

Nu till nästa match – den sista och avgörande för vilken placering han skull få i turneringen.  Han spelade och vann första game. Jag gick till honom i pausen som han ville att jag skulle göra. Och nu händer det; ”Pappa jag var bra på det här, men nu ska jag koncentrera mig på detta” sa han till mig direkt. Inombords tänkte jag ”Yes han har nu förstått vad han ska fokusera på och koncentrera sig på ” och han vann matchen med tre raka game.

Nu förtiden pratar vi om denna tävling och han har genom min coaching lärt sig hur han ska tänka för att lyckas med squashen.

Så svaret är, visst man kan ha coachande samtal inom ungdomsidrotten.